Lekitioner

Här skriver jag om alla lekitoner på ridskolan och privaryttare.

Häst lekis: Måndagar De ska denhär terminen jobba med att rida olika ridvägar i skritt och trava lite och prova att rida lätt.

På får man skritta runt några varv i ridhuset, titta på hästarna, ha tiori och lekalekar 50 minuter i vekan. Om man ska börja på häst lekis får man max vara 3år.

Emma är en kol tjej hon är 2 år och älskar hästar. Hon är modig och lysnar tydligt på de som kan mer en hon. Hon kan vara lite rädd för de elaka hästarna men hon är inte rädd för de stora. Hennes favorithästar är kudden och Lansen och de passar värkligen bra ihop.

Johanna är en blyg liten tjej hon är rädd för de flästa hästarna och sitter typ bara på Molly. Hon tar inte åt sig någonting och lysnar alldrig. Hon är 3 år. Hennes favorithäst är Molly. 

Bosse Är en ganska tuff liten kille. Han är 2,5 år och är ganska modig. Han försöker i allafall vara modig men det går inte alltid så bra efter som att han inte alls lysna på lekitionerna. Hans favorithäst är Bullen.

V.39 Skritta några varv i ridhuset. De får släppa händerna från sadeln och göra lite hästgynastik. E: Lansen J: Molly B: Bullen

V.40 Rida ut på tur och klättra lite i backar öva lättsits. E:  Molly J: Golden B: Smarti

V.41 Tiori om hur man borstar hästen alla ska tästa att borsta med rotborste

V.42 Skritta lite i ridhuset göra lite häst gynastik rida ut på en kort tur och öva på att rida i trafik E: Mojsan J: Bullen B: Golden

V.43 Ha lite tiori om ridvägarna och om hur man borstar hästen alla ska få tästa att kratsahovarna.

V.44 Rida ridvägarna som vi övade på veckan innan göra lite hästgynastick om vi hinner. E: Kudden J: Mojsan B: Lansen

V.45 Få tästa att trava och göra lite lätta ridvägar som vi har övat på E: Killen J: Tussilago XX B: Molly

V.46 Tite tiori om borstar alla ska få testa att ryckta

V.47 Rida ut och öva på lätt sits E: Golden J: Lansen B: Mojsan

V.48 Öva på att trava och rida lätt E: Tussilago XX J: Kudden B: Killen

V.49 Gå igenom vad vi har övat på under terminen och alla ska få testa att borsta.

V.50 Rida ut lit i trafik E: Bullen J: Smarti B: Tussilago XX

V.51 Rida lätt i ridhuset och visa vad vi har lärt oss E: Smarti J: Killen B: Kudden

B: B-grupperna är till för barn mellan 4-9 år.

B1. Onsdagar

Elin är en duktig liten flicka. Hon är blyg och sitter hjärna lite ihopkrypen i början av lekitionen. När man T.EX. börjar trava kommer hon igong och RIDER och när hon RIDER så RIDER hon värkligen. Hon är inte rädd för bråkiga hästar och hon kan säga ifrån på rätt sätt. Elin är född 2007 men har ridit sedan 2008 på ridskolan. Jag tror på Elin och när det finns en plats ledig ska hon få byta grupp till B3. Elins favorithäst är Lansen.

Frida är en pigg glad och nyfiken tjej. Hon är inte rädd och säger ifrån. Hon har lätt för att lysna men att förstå och göra det är svårare. Frida är född 2004 men har ridit på ridskolan sedan 2009. Hennes favorithäst är Golden.

Fridrik är en liten vimsig kille som inte rigtigt vet vad han ska göra. Han gör lätt fel och har svårt för att både förstå och lyssna. Han är inte så stark i benen så de pigga passar honom bäst. Hans favorithäst är Molly. Han är född 2006 och började rida här 2011.

B2. Torsdagar

Viktor är en klok liten kille han ska alltid försöka vara tuffast och kolast men när han ska upp i sadeln blir det lätt fel. Det är inte sällan som Viktor tappar stegbyglarna när han skänklar eller inte lyssnar på ridläraren. Viktor är född 2006 och har ridit sedan 2010. Han är stark i benen men hans ben brukar träffa fel läge och då fungerar ändo ingenting. Hans favorithäst är Melinessa. När Viktor kommer lyfter Melinessa alltid på huvudet och puffar efter mes godis.

Elisabet är som Vera är född 2004 och har redit sedan 2010. Favorithäst är Nåva.

Karl

U: U-grupperna är till för barn mellan 10-17 år.

U1. Onsdagar

Tina

Linda

Stina

U2. Torsdagar

Ellenor

Saga

U4. Lördagar

Eric är en trevlig kille. Han har mycket god balans och är långt ifrån rädd. Han har ofta som klister rumpan. Men några gånger har ändå de andra i gruppen sätt hur han långsamt glider ner från hästens sida och tilsist ligger i spånet. Det brukar dock bara hända när han rider barbacka på någon av stallets skumpigaste hästarna. Eric är född 2002 och börjader rida år 2004. Erics favorit häst var Bullen med nu är han för stor så nu är hans favorithäst Thunder.

Greta en posetiv, glad och hjälpsam liten tjej. Hon är mycket ducktig på att rida och gillar hästar. Hon har dock en ganska dålig balans. Balansen är en av hännes få svagheter. Hon har också ganska lätta att rycka hästen i munnen om hon inte riktigt förstår vad hästen vill göra. Hon försöker ofta hjälpa till i stallet genom t.ex. att sopa, borsta eller hjälpa nybörjare att sadla och tränsa. Greta, Lisa och Sofia behöver öva på ungefär samma saker och är alla tre lika intereserade av stallet därför blir det ofte de tre i grupp på ridläger, ihopslagna grupper eller när man ska göra iårdning hästarna till nybörjarna. (Man är tre på varje häst när man gör iårdning den så att allting blir som det ska.) Greta är född 1999 och började rida 2005. Gretas favorithäst är Smarti.

U5. Måndagar

Lisa är en snäll flicka som kan de mästa. Hon har länge älskat hästar och var en av de första som började på ridskolan när den satartade. Han har en bra sits med han lätt komma lite fel, bli rädd, spänna sig och glida på sidan så at hon nästan trillar av.Hon kan vara lite spänd ibland medn för det mästa på hon tuff. Som Kajsa. Lisa är född 1998 och började rida 2004. Lisas favorithäst är Melinessa.

Klara

Sofia en trevlig ganska blyg liten duktig flika har en bra balans och kommer nog att komma långt. Sofia är den duktigaste av Greta, Klara och Lisa. Hon kan utam problem rida en häst i en bra form i både skritt trav och galopp. Hon har också mycket bra balans med kan ibland när man rider barback och någon häst bråkar komma på sidan och trilla av. Det händer dock inte så ofta. Hon mäste dock öva mer att sträcka på sig i sin ridning. Hon är född 2001 och började rida 2002. Sofias favorithäst är Kudden med dock är hon lite stor för honom så hon måste snart byta. Sofia gillar även många av privathästarna som hon var ridigt på ridläger. Bland de är hennes favorit Jadermera. Mäst för att hon inte är som det andra hästarna men även för hennes fina långa man och hovskägg. Sofia gillar också utmaningar.

V: V-gruppena är till för vuxna över 18 år.

V2. Torsdagar

Maja

Lovisa

Ella

V5. Måndagar

Bea

Doris

Stella

 

Härifrån börjar privat ryttarna.

 

Kompis som äger finstallet och en ridskola för luft ryttare. Satsar på hoppning och hoppar fint men det går iblan för fort och för att inte riva tar hon större svängar och kan med sina smidiga hästar gena lite. Hjälper till och leder nybörjar lektioner ibland när jag har tid. Hon sitter bra men är ofta inte lagom mjuk utan blir ibland stel som en pinne.

Övar nästa gång på kavaletti med litet hinder efter kan börja lite med serier. Kör i trav och galopp. I början skritt.

1. Skrittar runt lite hit och dit. Hoppar inga hinder. Bygger banan.

2. Kommer in på volten och travar. Byt ofta varv. Saktar av till skritt och tar lite skänkel vikning (ej i trav)?

3. Travar över några bommar på rad (ingen galopp). Skrittar över bommarna? Gör om övningen tills att både häst och ryttare fattar. Bygger ny bana.

4. Travar över några bommar med ett kryss eller lågt räcke längst bak. Det får inte bli galopp!!!